lauantai 5. joulukuuta 2015

Luukku 5!


Kuva on saatu googlen kuvahausta.

Oikea vastaus on......... jääpuikko!

Jääpuikko on teräväkärkinen jäämuodostuma, joka syntyy sulan veden virratessa jonkin pinnan reunalta maata kohti siten, että vesi jäätyy juuri ennen irtoamistaan reunasta. Vesi jäätyy ulkopinnaltaan, puikon sisäosa voi olla ontto tai nestettä täynnä.
Jääpuikot kasvavat kuten tippukivi.
Jääpuikkoja syntyy tyypillisesti lopputalvesta etenkin harjakattojen etelänpuolen räystäisiin, kun päiväsaikaan aurinko jo lämmittää kattoa, mutta ilma on vielä pakkasen puolella.

Vedenalainen jääpuikko jota sanotaan myös kuoleman jääpuikoksi on suolaisessa meressä jään alle muodostuva jääpuikko, jossa suolainen merivesi irtoaa merijäästä ja laskeutuu merenpohjaan. Laskeutuessaan se jäähdyttää merivettä ympärillään muodostaen vedenalaisen jääpuikon, joka pohjaan osuessaan jäädyttää kaiken tiellään olevan surmaten pohjan eliöitä. (Tähän astinen teksti on lainattu suoraan Wikipediasta.)

Itse en ainakaan ollut koskaan kuullutkaan veden alaisesta jääpuikosta. Olen kyllä kuullut vedenalaisista jäävuorista, mutta että jääpuikko.... BBC:n sivuilla on upea video tälläisestä kuoleman jääpuikon muodostumisesta ja sen aiheuttamista muutoksista meren pohjassa eläviin eliöihin. Suosittelen katsomaan. =)

Seuraava arvoitus on: Päivät seljällään, yöksi nousee pystyyn?

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihan kissalta. Veikkaan silti suksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sukset oli oikea vastaus! Pakko myöntää että kissakin olisi ihan hyvä vastaus... =)

      Poista
  2. Samaa en viiti arvata, niin sanotaan jotta pulkka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollut pulkka. Olisi vaan kannattanut veikata samaa kuin hp. =D

      Poista